Den Norske Turistforening har en lang og ærverdig historie. Norske fjell har selvfølgelig alltid vært en ressurs og utferdsmål for de som har bodd i Norge. I gamle dager var dette selvfølgelig mest av praktiske årsaker som ferskvannsfiske, jakt, og leting etter jern og andre mineraler. Etter 1814 kom imidlertid også fjellet til å stå som et symbol på det norske, og Den Norske Turistforening hadde dette som utgangspunkt. Da hadde allerede engelske turister oppdaget norske fjell.

En høstdag for 150 år siden kom stifterne av Den Norske Turistforening sammen for å skape en organisasjon som skulle legge til rette for fjellsport i Norge. Etter litt frem og tilbake ble foreningen endelig stiftet i 1868. I den første tiden var det fotturer i fjellet som var den aktuelle måten å bevege seg på. Å gå på ski var ikke aktuelt, da den moderne skisporten bare var i sin spede barndom. Det var først ut på 1900-tallet at Den Norske Turistforening begynte å legge til rette for fjellturer også vinters tid.

Den Norske Turistforening i dag

Det Den Norske Turistforening er mest kjent for i dag er nok de mange hundre turisthyttene som finnden norske turistforeninges rundt omkring i landet. Disse hyttene har noe ulik karakter, men alle har enten et tilbud om rast og mat på dagtid og/eller overnatting på natten. Hyttene vedlikeholdes av bestyrere og medlemmene i organisasjonen. Det andre som foreningen er kjent for er de mange milene med stier og løyper som de har merket opp for å gjøre det enkelt og trygt å bevege seg i skog og fjell for de som vil utfolde seg fysisk i den frie natur.

Den Norske Turistforening har også en egen avdeling for fjellsport som er for spesielt interesserte i for eksempel brevandring og fjellklatring. I tillegg finnes det en barneforening som gir nye generasjoner muligheten til å bli glade i tur og natur.