Næringsrik mat for krevende aktiviteter

De fleste som driver med aktiviteter som løping, svømming, sykling og ski vet at det er viktig å få i seg nok karbohydrater før man skal ut i lange løp, ritt eller renn. Disse utøverne har gjerne hørt at de skal spise ris, poteter, eller aller helst pasta før de begir seg ut i slike krevende aktiviteter. Dessverre er det likevel slik at de aller fleste misforstår og faktisk ikke skjønner hvor mange karbohydrater og hvor mye næring man trenger før aktiviteterslike øvelser. Resultatet blir at folk trener i årevis men uten å lykkes med å nå sitt fulle potensial når det gjelder som aller mest.

Du har sikkert hørt at kroppen begynner å brenne fett når den går tom for glykogen, og det er forsåvidt helt riktig. Maraton eller langløp på ski er imidlertid ikke den typen aktiviteter du skal bruke til å slanke deg en kvart kilo; målet da er å yte ditt aller beste. Da er det viktig å forstå at kroppen fungerer mindre effektivt når du brenner fett enn når du brenner glykogen – som enkelt forklart er karbohydrater som oppbevares i musklene og leveren din.

Karbohydrater for de tøffeste aktiviteter

Dette tilsier at de aller mest krevende aktiviteter må forberedes grundig med store mengder karbohydrater. Hvis ikke vil du rett og slett møte veggen. Noen ganger kalles det å møte veggen for å gå på seg spaghettiben, men det er strengt tatt omvendt – du møter veggen under slike aktiviteter fordi du ikke har spist nok spaghetti, som innebærer at du begynner å brenne fett før løpet eller rennet er slutt.

Mange forskere anbefaler ris som den aller beste måten å laste karbohydrater. Andre sier imidlertid at det fint går an å bruke litt mer variasjon, så du kan kombinere med for eksempel brød eller pannekaker. Til og med vafler er lov!